26.2 C
Belgrade
utorak, 17 maja, 2022
Još KATEGORIJA

  Ustavni sud odbio žalbu Srpske liste o raspodeli ministarskih mesta

  Pročitajte još

  Kosovski Ustavni sud odlučio je danas da odbije žalbu poslanika iz stranke Srpska lista, kojoj je odlukom kosovske skupštine o formiranju vlade, marta meseca dodeljena samo jedna ministarska pozicija, objavio je Kossev.

  Kosovska skupšina, na sednici održanoj 22. marta donela je odluku o formiranju vlade predvođene Aljbinom Kurtijem.

  Međutim, u ovoj vladi je, za razliku od prethodnih saziva koja su brojala više od 12 ministarstava, srpskoj zajednici, tj Srpskoj listi, pripala samo jedna ministarska pozicija – ministarstvo za zajednice i povratak, kojim upravlja predsednik ove stranke, Goran Rakić.

  Sa druge strane, za ministra administracije i lokalne samouprave, imenovan je Eljbert Krasnići iz egipćanske zajednice, podseća Kossev.

  Samo par dana kasnije poslanici Srpske liste, zajedno sa poslanikom Jedinstvene goranske partije, predali su Ustavnom sudu Kosova žalbu, uz tvrdnju da su predstavnicima Srba, po kosovskom Ustavu, zagarantovana dva ministarstva.

  Kako su naveli u zahtevu, odluka o odabiru kosovske vlade nije u skladu sa članom 96 – Ministarstva i predstavljanje zajednica Ustava, jer, tvrde, ministar administracije i lokalne samouprave nije izabran nakon konsultacije sa većinom poslanika koji zastupaju nevećinske zajednice u Skupštini Kosova.

  Veće kosovskog Ustavnog suda zasedalo je danas, kada je odlučilo da odluka Skupštine Kosova o izboru Vlade nije doneta u suprotnosti sa stavovima 3 i 5 člana 96 Ustava.

  U slučaju da vlada broji više od 12 ministarstava, prema kosovskom Ustavu, nevećinskoj zajednici pripadaju tri ministarske pozicije.

  Ustavni sud je naglasio da bi, Vlada u tom slučaju trebalo da ima najmanje jednog ministra iz srpske zajednice i jednog ministra iz druge nevećinske zajednice.

  Kada je reč o trećem ministru, iz suda su zaključili da je neophodno da on bude neko ko „predstavlja jednu od nevećinskih zajednica“

  „Ustav predviđa diskreciono pravo mandataru za premijera, u odnosu na redove dotičnih zajednica, iz kojih se može izabrati treći ministar, ne navodeći nužno da se ovaj Ministar mora predložiti/usvojiti od strane poslanika koji predstavljaju srpsku zajednicu ili od poslanika koji predstavljaju druge nevećinske zajednice, već tražeći da se poštuje isti postupak, odnosno konsultacije/odobrenje ‘dotične zajednice’, u zavisnosti od toga da li je dotični kandidat poslanik u Skupštini ili nije“, zaklučuje Ustavni sud.

  A kada je reč o konkretnom slučaju odabira Kurtijeve vlade, Ustavni sud navodi sledeće.

  „Treći ministar iz nevećinskih zajednica – odnosno Ministar Administracije i lokalne samouprave, bio je poslanik Skupštine izabran na izborima 14. februara 2021. godine, i koji je izjavio da zastupa jednu od ostalih nevećinskih zajednica u Skupštini u smislu člana 64. [Struktura Skupštine] Ustava, i koji je predložen za ovu funkciju uz konsultacije sa predstavnicima nevećinskih zajednica u Skupštini“.

  Imajući u obzir da je kandidat bio izabrani poslanik u Skupštini, iz ovog suda preciziraju da formalno odobrenje od navedene zajednice nije bila ustavna obaveza.

  „U okolnostima ovog slučaja, kandidat koji je nominovan za ministra bio je poslanik u Skupštini i stoga njegovo formalno odobrenje nije bila ustavna obaveza, dok pred Sudom nije bilo nikakvih tvrdnji da obaveza za konsultaciju sa “navedenom zajednicom” nije bila iscrpljena“, dodaje se.

  Ustavni sud ujedno navodi da nije bilo nikakvih tvrdnji da poslanici koji zastupaju druge zajednice nisu bili konsultovani u vezi sa imenovanjem kandidata za ministra, a nasuprot činjenici da im je Sud omogućio da dostave svoje komentare u vezi sa zahtevom koji je podnet od strane podnosilaca zahteva.

  Upravo zbog toga, sud zaključuje da odluka Skupštine Kosova o izboru vlade, koji su hteli da ospore poslanici Srpske liste, nije doneta u suprotnosti sa stavovima 3 i 5 člana 96 Ustava.

  BONUS VIDEO Jedinice ROSU na prelazu Brnjak

  Pratite nas i na društvenim mrežama:

  Facebook

  Twitter

  Instagram

  Preuzeto sa>>>

  - Advertisement -

  Pročitajte još

  POSTAVI ODGOVOR

  Molimo da unesete Vaš komentar!
  Ovde unesite Vaše ime

  - Advertisement -

  Najnoviji artikli